We.All.Sim.

Fanatec Tuning menu items op een rijtje.

Nieuw menu item op onze website

We hadden hier al ooit een keer een kort item van gepost, maar het werd toch eens tijd voor een uitgebreide uitleg en daarom hebben we nu alle Fanatec Tuning menu items op een rijtje gezet voor je. Dit nu ook meteen vastgezet in het menu, zodat iedereen het makkelijk terug kan vinden.

Tuning Menu

Het tuning menu van je Fanatec stuur bevat diverse opties. Hierdoor kun je tijdens het rijden al diverse instellingen veranderen, zonder dat je een software app op je computer hoeft te gebruiken. Dat is natuurlijk reuze handig, dat je midden in een race niet ineens aan de kant moet gaan staan om een instelling aan te passen. Tegenwoordig is het tuning menu van Fanatec behoorlijk uitgebreid en leek het ons handig om uit te leggen welke instelling nu precies welke functie heeft.

S_1 (Setup 1-5)

Als eerste moet je op het kleine knopje drukken op je stuur om in het menu te komen. Je kunt hier een setup instellen van S1 t/m S5. Bijvoorbeeld: Assetto Corsa op S1, iRacing op S2, Rfactor op S3 of Formule 1 op S1 en Je favoriete auto op S2 etc. Tegenwoordig heeft Fanatec nu ook een programma beschikbaar wat “Fanalabs” heet. Hiermee kun je nog meer afstellingen vastzetten.

SEN

De maximale stuur uitslag, dus hoeveel je het stuur naar rechts of links doet, voordat het niet meer verder kan. dit kan gaan van bijvoorbeeld 1080 graden tot 90 graden. waarbij 1080 graden je het stuur een aantal keer kan rond draaien, en bij 90 graden kun je nog maar een heel klein stukje sturen voordat je niet meer verder kunt draaien. Bij driften wil je bijvoorbeeld je stuur veel kunnen draaien, en bij een formule auto wil je eigenlijk niet meer als een halve draai kunnen doen (360 graden= 180 graden naar links en 180 graden naar rechts).
Je kunt deze instelling op op “aut”laten staan, dan “bepaalt” het spel hoeveel stuuruitslag je hebt.

FF

De maximale kracht van je Force Feedback motoren. Deze kunnen worden aangepast in stappen van 10% van 100 naar 0. Rij je bijvoorbeeld in een auto die heel zwaar stuurt en bijna “uit je handen slaat” als je over de kerbstones rijdt, dan zet je de FF wat lager.

SHO

Sommige sturen van Fanatec hebben ingebouwde trilmotoren. Die trillingen kun je dan weer instellen van 0 naar 100, waarbij 100 de meeste trillingen geeft. Je stuur kan dus extra trillen als de “ABS” bijvoorbeeld aan gaat.

ABS

Deze instelling zorgt ervoor dat je een direct en voelbare terugkoppeling kan krijgen van je rempedaal. Als je waarde op 100 zet, zal de trilling pas gebeuren als je je rempedaal voor de volle 100% intrapt. Zet je dit dus bijvoorbeeld op 80 % dan zal je rempedaal gaan trillen als je dus je rempedaal voor 80% hebt ingetrapt.

LIN 

Linearity kan de hoeveelheid stuur input aanpassen. Als dit uit staat gaan de stuursignalen 100 % linear naar het spel. als je de waarde omhoog bijstelt zal dit resulteren in een verminderde gevoeligheid in het midden van het stuur. Mocht de auto dus “zwabberen” op een recht stuk, kun je met deze instelling dit waarschijnlijk wegkrijgen.

DEA 

Sommige spellen verwachten van een stuur dat ze wat speling hebben als het stuur recht staat. Bij Fanatec is dit echter niet het geval, daarom kun je met deze instelling handmatig een deadzone instellen die ervoor zorgt dat je een beetje speling in het midden van je stuur hebt. De waarde kan ingesteld worden van 0 naar 100.


DRI

De “Drift Mode” vermindert de algehele weerstand van het stuur waardoor het makkelijker en lichter van links naar rechts draait. Het werkt eigenlijk als een soort stuurbekrachtiging. Het vermindert de demping van het stuur, waardoor het sneller draait. Als de waarde te hoog staat kan je stuur gaan trillen, mocht dit voorkomen, dan kun je de waarde verlagen.

FOR / SPR / DPR 

Deze instellingen laten je de force feedback signalen van een spel aanpassen. In theorie zijn er 3 soorten signalen die een spel naar je stuur kan sturen: Force (“duwt” als het ware je stuur in een bepaalde richting, spring (“trekt” het stuur naar het midden) en damper (zorgt voor frictie of “tegenstand”). Niet ieder spel zal al deze effecten gebruiken, en sommige zelfs maar 1 type om een divers gevoel te creëren. In het menu kun je deze “krachten” dus individueel lichter of zwaarder maken.
Op Xbox One zul je deze instellingen niet vinden, omdat deze console geen aanpasbare effecten toelaat.
Zet deze waardes alleen maar boven de 100% als de force feedback heel zwak is en overduidelijk niet sterk genoeg is. Als een spel alle effecten naar het stuurwiel stuurt, dan zal de unit op zijn “limiet” werken. Ga je dan deze instellingen nog hoger zetten kan dat resulteren in een hogere druk op de motoren en zal de hele unit veel meer hitte creëren.

NAT DMP ( standaard: 050)

Deze instelling zorgt voor een extra “demper” welke je kunt instellen van 0 tot 100. Bij 100 zal je het sterkste effect voelen wat reageert op acceleratie en de stand van je stuur. Als je deze instelling “uit” zet zal je geen extra “natuurlijke demping” voelen, waardoor het stuur makkelijker te draaien is. Deze instelling wordt veel gebruikt om ongewenste trillingen in het stuur weg te halen. Het zal vaak voorkomen bij games die geen optimalisatie hebben voor :”zwaardere” wilebasissen zoals direct drive bases.
De standaard waarde van 50 is een goede balans tussen stuur gevoel en demping van trillingen.(afhankelijk van het spel)

NFR (standaard instelling: Uit)

Deze instelling bootst het mechanische gevoel van een stuur na. Hoe hoger het getal des te meer weerstand je zult voelen wanneer je het stuur zal willen draaien. Dit kan bijvoorbeeld auto’s zonder stuurbekrachtiging nabootsen of auto’s met zeer brede banden. Ook kan dit trillingen in het stuur voorkomen.

INT

Force Interpolation “INT” filtert en strijkt het inkomende “ruwe” FFB signaal glad en verhoogt de refresh rate. Als je iRacing neemt bijvoorbeeld, en kijkt naar het 60Hz FFB signaal dan zie je een patroon wat lijkt op een trap. Deze functie zorgt er echter voor dat het signaal meer als een curve eruit gaat zien, zonder dat er vertraging ontstaat en zonder het compleet elimineren van signaal.

NIN

Natural Inertia “NIN” simuleert toegevoegd gewicht op je stuuras. Dit is bijvoorbeeld handig als je lichtere stuurwielen gebruikt zoals een McLaren of P1 stuur. Het zorgt er ook voor dat het gevoel bij stuurveranderingen minder “kleverig” aanvoelt.

FEI (Alleen voor CSW V2.5 and CSL Wheel Basis)
standaard instelling op CSW V2.5 :100
Standaard instelling op de CSL Basis: 050
Deze instelling past de intensiteit van de effecten aan, en kan het “vloeiender” aan laten voelen. OFF is heel vloeiend, terwijl 100 heel scherp en direct aan zal voelen. Het afstellen hiervan zal het gevoel van het stuur , afhankelijk van het spel. Tevens zorgt deze instelling ervoor dat het minder lawaai maakt, helemaal als de wielbasis aan een tafel of klem gemonteerd is.

MPS (Multi Position Switch)
Is voor stuurwielen die draaiknoppen hebben, deze kun je in auto, pulse, of constant zetten( wordt niet door elk spel ondersteund)

BRF (brake force)
Brakeforce is remkracht, hoeveel je je pedaal in moet trappen om tot 100% te komen. Dus hoe hoger het getal hoe zwaarder en dieper je je pedaal moet intrappen. Dit werkt alleen maar als je de pedalen direct in je wielbasis hebt aangesloten.

Hou er rekening mee dat al deze instellingen niet zichtbaar zullen zijn op elke wielbasis, sommige zoals Direct Drives, hebben extra functies die je dus niet terug zal vinden op de CSW en de CSL.

Hopelijk is het een en ander nu wat duidelijker we alle Fanatec Tuning menu items op een rijtje hebben gezet voor je, en vergemakkelijkt het je om je stuur het juiste gevoel te geven. Succes!


Mocht je nu ineens een nieuw stuur willen kopen, kijk dan eens op de Fanatec website, ze hebben keuze genoeg, wij zijn de laatste tijd zeer verliefd op deze Porsche GT3 replica.